Què és Rioja? Una terra on les vinyes s'estenen fins on es pot veure, on l'elaboració del vi és una forma d'art i on els cellers van des de finques de pedra centenàries fins a obres mestres de l'arquitectura futurista. Per què hi anem? Per beure, remenar i assaborir el nostre camí per quatre cellers únics, coneixent la gent darrere de les bótes i descobrint les múltiples cares de la regió vinícola més famosa d'Espanya.
Quatre cellers, quatre personalitats
No hi ha dos cellers iguals a Rioja. Per això no només en visitem quatre; estem experimentant quatre enfocaments radicalment diferents de l'elaboració del vi. La primera parada és un petit celler familiar on la tradició es transmet com un secret ben guardat. Vinyes rústiques, raïm collit a mà i un tast de com es feien les coses molt abans que els dipòsits d'acer inoxidable s'apoderaven del món.
A partir d'aquí, ens traslladem a un celler boutique, on la creativitat s'escapa i els enòlegs no tenen por d'experimentar. Penseu en vins atrevits i joves amb personalitat, combinacions inesperades i una versió moderna d'una regió clàssica.
A continuació, ens endinsem en la història en un dels cellers llegendaris de Rioja, el tipus que va ajudar a donar forma a la reputació de la regió. Aquí, l'elaboració del vi segueix mètodes antics, i les bótes han envellit els vins el temps suficient per explicar les seves pròpies històries. Una Reserva profunda i elegant, una Gran Reserva atrevida, aquí és on brilla el caràcter clàssic de Rioja.
Finalment, visitem un celler que fusiona tradició amb innovació, combinant generacions d'expertesa amb tècniques d'avantguarda. Les vinyes velles es troben amb els moderns mètodes de fermentació, i el resultat és una Rioja que respecta el passat i mira cap al futur.
No hi ha dinar formal, només mossegades de Rioja mentre anem
Oblida't de l'assumpte de diversos cursos. Avui mengem com els enòlegs, tastant a mesura que anem, amb especialitats locals maridades perfectament a cada celler. Imagina una taula d'embotits, formatges curats i pa acabat de fer mentre prens un criança jove. Un mos de xoriço riojà al costat d'una Reserva profunda i vellutada. Potser un raig d'oli d'oliva a la paella amb tomàquet, directament dels camps d'oliveres més al nord d'Espanya.
Més enllà del vidre: carrers medievals i vistes a vinyes
Rioja no es tracta només del que hi ha a l'ampolla, sinó dels llocs que el produeixen. Durant el camí, ens aturem a fotografiar alguns dels dissenys de cellers més impressionants de la regió, des de l'obra mestra de titani de Frank Gehry al Marqués de Riscal fins a les ones escultòriques de Bodegas Ysios de Santiago Calatrava. Vidre, pedra i metall que sorgeixen d'un mar de vinyes, barrejant tradició amb visió futurista.
També ens prendrem temps per passejar pels sinuosos carrers d'un poble medieval, on les cases de pedra centenàries i els carrerons amagats expliquen la història del passat de Rioja. L'entorn d'un turó de la ciutat ofereix vistes panoràmiques sobre vinyes interminables, el que el converteix en el lloc perfecte per fer una pausa, contemplar el paisatge i sentir el ritme d'aquest paisatge atemporal.