Establirem un punt de trobada al cor de la moderna ciutat de Chania i començarem la nostra experiència al gust de Creta. Com a primera parada provarem la famosa Bougatsa tradicional que combina el lleuger gust salat del formatge fresc amb el sucre en una fina capa de massa extremadament cruixent. Això sí, no podia faltar un cafè tradicional grec en aquest esmorzar típic de Chania.
Aleshores ens trobarem al paradís de les herbes i no només… Un expert local en herbes ens presentarà les moltes varietats diferents d'herbes de les muntanyes de Creta conegudes per la seva naturalesa curativa i calmant. Malotira, Fliskouni, Diktamo, Sàlvia, canyella, mel, oli i llegums, tots de producció ecològica i només de l'illa de Creta.
La propera parada serà a casa de l'alcalde, no per conèixer-lo sinó perquè allà visitarem un “kaltsounadiko” local, familiar i tradicional. La paraula significa la sala d'elaboració del plat tradicional anomenat “kaltsouni” que és una mena de pastís amb làmina tradicional, farcit de formatge o verdures o una barreja d'aquests dos i cuit al forn o fregit. Els plats dolços i salats entusiasmaran el nostre paladar…
I ara ha arribat el moment de provar tots els tipus de formatges produïts a Creta. El tradicional i el contemporani, es casen per donar-nos el millor sabor!!! Propera parada al món del formatge cretenc. Aquesta petita botiga és la branca d'una formatgeria, molt coneguda pels veïns, que ens presenta els seus sabors. Tastarem diferents tipus de formatges que s'elaboren en unes instal·lacions modernes però conservant la tradició.
En aquest punt cal fer una pausa i així seguirem el camí cap al port vell de Chania fent una passejada al costat del mar donant-nos l'oportunitat de compartir amb vosaltres part de la història de la ciutat.
A continuació, ens rebrem a l'ombra dels plàtans amb un plat diferent de la regió sud de Chania, la zona de Sfakia, amb el seu pastís homònim i el famós plat Dakos.
Pels carrerons més pintorescos i després d'una petita caminada gaudirem de Gyros i cervesa. No hauríeu de sortir de Grècia sense provar el tradicional souvlaki!!!
I si creieu que havíem acabat, us equivoqueu… Alguna vegada heu sentit parlar de Loukoumades?
Si és així, tenim una sorpresa per a tu, si no, prepara't per a una explosió de sabors a la teva boca que durarà molt de temps i la recordaràs per sempre. Boles daurades de massa farcides de xocolata, fregides i cobertes de mel i sèsam… Això sí, el nostre viatge gustatiu no podia faltar el gelat que acompanyarà aquesta meravellosa delícia.